Patina laat zich op het gebied van ziekteverzuimbegeleiding bijstaan door een arbodienst met gekwalificeerde medische deskundigen.
De volgende diensten worden door de arbodienst op regiebasis aangeboden:
· preventie en verzekeren van medewerkers;
· verzuimbegeleiding en re-integratie van zieke medewerkers.
Op grond van de Risico Inventarisatie en Evaluatie is met betrekking tot de werkzaamheden per functie bepaald wat de gezondheidsrisico’s zijn.
Vastgesteld is dat er geen specifieke functies of taken binnen de organisatie aanwezig zijn waarvoor een verplichte intredekeuring geldt.
De directie stelt haar medewerkers met een vast dienstverband in de gelegenheid zich periodiek te laten onderzoeken op eventuele gezondheidsschade als gevolg van het werk dat zij verrichten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op basis van vrijwilligheid, d.w.z. de medewerker bepaalt zelf of hij/zij gebruik wil maken van dit periodiek onderzoek.
De bedrijfsarts geeft aan welk soort onderzoek voor de medewerkers van toepassing kan zijn.
Medewerkers van Patina worden in de gelegenheid gesteld een spreekuur te bezoeken van een deskundige van de arbodienst.
Dit spreekuur is bedoeld voor medewerkers die klachten hebben over hun arbeidsomstandigheden of meer willen weten over de risico’s voor hun veiligheid, gezondheid of welzijn. Van het spreekuur kan gebruik worden gemaakt indien een gesprek tussen de preventiemedewerker en/of vertrouwenspersoon van Patina en betrokken medewerker niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Indien een medewerker tijdelijk arbeidsongeschikt is voor het uitvoeren van zijn werk, zal in samenspraak met de arbodienst/bedrijfsarts en de directie gezocht worden naar vervangend werk met als doel de medewerker zo snel mogelijk weer arbeidsgeschikt te krijgen.
Lukt het niet om de medewerker terug te laten keren in zijn oude functie, dan zal de directie in samenspraak met de bedrijfsarts trachten hem passend werk aan te bieden binnen het bedrijf, bijvoorbeeld werken in deeltijd of met een aangepast takenpakket. In het uiterste geval kan de werkgever hem een andere functie aanbieden of een baan bij een andere werkgever. Het advies van de bedrijfsarts is leidend.
Als een werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts, dan kan de werknemer vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts. Deze bedrijfsarts moet werkzaam zijn bij een andere arbodienst, bedrijf of inrichting dan de eerste bedrijfsarts